סכסוך בנגב: ירוחם דורשת חלוקת הכנסות – ודימונה עונה באולטימטום



המאבק על הכסף הגדול של הנגב המזרחי יוצא מהחדרים הסגורים אל השטח. ראש מועצת ירוחם, עו"ד נילי אהרון, דורשת חלוקה צודקת מהכנסות אזוריות – אבל ראש עיריית דימונה, בני ביטון, מציע פתרון חד משמעי: איחוד. השטח בוער, והנגב שוב מוצא את עצמו על מפת הקרבות הפוליטיים המקומיים

קרדיט: עיריית ירוחם, יובל חו

קרב סמוי בין רשויות מקומיות בנגב מתפוצץ החוצה: מועצת ירוחם פנתה לאחרונה לראש עיריית דימונה, בני ביטון, בדרישה לחלוקה מחודשת של הכנסות מארבעה מוקדי עושר כלכלי – מישור רותם, הקריה למחקר גרעיני (קמ"ג), ומפעלי תעשייה סמוכים. אלא שהתגובה של ביטון, שלא איחרה להגיע, כללה הצעה דרמטית: איחוד רשויות – ירוחם תסופח לדימונה.

במכתב רשמי ששיגרה עו"ד אהרון לעיריית דימונה, נכתב: "פנינו לראש עיריית דימונה מתוך תחושת אחריות עמוקה לעתיד ירוחם ומתוך אמונה בצורך ההכרחי בצדק חלוקתי". אהרון קוראת לבני ביטון "לקיים עמנו שיח פתוח וברוח טובה, מתוך ראייה אזורית רחבה".

לטענת מועצת ירוחם, קיימת "הצדקה עניינית ומוסרית לתיקון עוול היסטורי" ולשילוב ירוחם בחלוקת ההכנסות ממפעלי רותם – הכנסות בגובה של כ-37 מיליון שקלים בשנה המתחלקות כיום בין תמר, דימונה וערד – וכן מהכנסות הארנונה של קמ"ג, המוערכות ביותר מ-20 מיליון ש"ח בשנה, ואשר מועברות כיום לדימונה בלבד.

אהרון מדגישה במכתבה כי המרחק בין ירוחם למפעלי רותם עומד על 22 ק"מ, קרוב אף יותר מאשר ערד או יישובי תמר, וכי "גם חלק מן העובדים מגיעים גם הם מירוחם". באשר לקמ"ג, מציינת אהרון כי "שכונותיה החדשות של ירוחם הולכות ומתקרבות למתקן", וכי "רבים מן העובדים בקמ"ג מגיעים בין השאר גם מירוחם". עוד טוענת אהרון: "ירוחם גם חולקת את הסכנות בקרבה למתקן בדיוק כמו דימונה בגלל חשיבותו האסטרטגית".

קרדיט: קמ''ג

במועצה המקומית ירוחם הבהירו כי מדובר בפנייה מקדימה, הנדרשת טרם פנייה רשמית למשרד הפנים בבקשה להקים ועדה לחלוקת הכנסות. "אם השיח המקדים לא יישא פרי, נפעל ללא היסוס למיצוי ההליכים מול משרד הפנים", נכתב.

הצעה מפתיעה – או מהלך פוליטי מחושב?

בתגובה, עיריית דימונה הפתיעה והציעה מהלך דרמטי: איחוד בין הרשויות – והכנסת ירוחם תחת כנפיה של דימונה. בהודעה שפורסמה נמסר על רקע "משבר בירוחם", וכי "ראש עיריית דימונה מציע – לאחד את ירוחם עם דימונה".

בהודעה, נטען כי ירוחם נמצאת במשבר חסר תקדים, וכי "למעלה מ-90% מהעובדים הסוציאליים ביישוב התפטרו", לצד שורת בכירים שעזבו, כולל גזבר המועצה, מנהלת הרווחה, מנהל המתנ"ס, מנכ"ל המועצה ועוד. בני ביטון אמר: "לצערי, למרות חילופי הנהגה והזדמנויות רבות, ירוחם לא מצליחה לעמוד על הרגליים. איחוד עם דימונה, עיר חזקה ומבוססת, יכול להביא תועלת אמיתית לתושבי ירוחם".

מאבק על זהות, לא רק על כספים

מעבר למאבק הכלכלי והמשפטי – יש כאן גם שאלה של זהות: ירוחם, עיירת פיתוח עם היסטוריה ומורשת, אינה ממהרת לוותר על עצמאותה המוניציפלית. נכון לעכשיו, בעיריית דימונה טרם נקבע מועד לפגישה, אך נראה כי המשא ומתן, אם יתרחש, יתנהל בצל מתיחות גוברת. בירוחם דורשים הכרה בזכויות – ובדימונה מביטים קדימה, אל תרחישים של שינוי מבני רחב יותר.

השאלה היא כמובן אם הצדדים לא יגיעו להבנות, המהלך הבא עשוי להיות פנייה רשמית למשרד הפנים בבקשה להקמת ועדת גבולות – תהליך מסובך אך בעל פוטנציאל לשנות את מפת הנגב. בינתיים, התושבים בשתי הערים מביטים מהצד – מודאגים, ובעיקר תוהים מה יעלה בגורל היישוב הקטן מול העיר הגדולה.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:ram@isnet.co.il 



 
 
x תמונה ללא תיאור
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה
נגישות