תופעה מטרידה בב"ש: מי אחראי לעמודי האינסטגרם שמשמיצים ומקללים ילדים בעיר? (בלעדי)
28.09.23 / 16:07
תופעה מזעזעת ברשת החברתית אינסטגרם: עמודי שיימינג הכוללים התבטאויות חמורות ופוגעניות נגד תלמידות ותלמידים בב"ש. מוקד 105 מסביר כיצד לנהוג במקרה ואתם נתקלים בתופעה וכיצד למנוע אותה
בימים האחרונים פורסמו ברשתות החברתיות פרסומים מטעם משתמשים (עמודים) אנונימיים המכילים קללות והשמצות כנגד תלמידות, תלמידים וצוותי הוראה בב"ש. מעשים חמורים אלה התגלו בעוד מספר רשויות ברחבי הארץ והם נמצאים בחקירה של משטרת ישראל.
לפי טענות ההורים, בעמוד הפופולרי "באר שבע בידור" שככל הנראה הוסר, נהגו ילדים להעליב להשפיל ולעודד אלימות כלפי ילדים אחרים תוך ציון שמם המלא ופרטים מזהים נוספים אודותם כגון מספרי טלפון ותמונות. למרות שנדמה כי העמוד הוסר, טוענים ההורים המודאגים כי נפתחים תדיר עמודים רבים מעין אלה, כאשר גם כאלה שנמחקים עקב דיווח חוזרים כעבור זמן קצר.
נתי שבתה בת ה-12.5 עברה שיימינג מזעזע בעמוד, מתארת את החוויה הקשה שעברה בתה: "שלשום החברה של בתי שלחה לה צילום מסך של העמוד "באר שבע בידור" שם כתבו את השם שלה ותייגו אותה כילדה הכי פאדחנית. היא בתגובה נכנסה לעמוד ופנתה למנהל/ת העמוד ושאלה מדוע רושמים דברים כאלו ומעליבים סתם ילדים?! ואז ענו לה בתגובה שזה הקטע של העמוד וזו האמת בפרצוף. מעבר לכך, אתמול ילד מהשכבה שלח לבת שלי צילום מסך בו תוייגה בתי שוב, הפעם כילדה הכי מכוערת בבאר שבע. אלו למעשה התכנים בעמוד בו ילדים מתייגים בצורה אנונימית שמות של ילדים אחרים בהקשר מעליב ומעלים שאלות מעליבות כגון מי הומו/ צ׳אחלה וכד' ".
ממוקד 105 (המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת) נמסר: "בימים האחרונים אנו עדים לתופעה חוזרת של פרסום ב"ערוצי בידור" שונים ברשתות החברתיות, ובעיקר ברשת אינסטגרם, של תכנים חמורים ופוגעניים, מביישים ומשפילים, ולעיתים אף אלימים ומיניים כנגד ילדים ובני נוער".
"מנהלי אותם "ערוצי בידור" – לעתים קרובות ילדים ובני נוער בעצמם - מעודדים בני ובנות נוער לכתוב פוסטים פוגעניים כנגד חבריהם או ילדים אחרים שהם מכירים ומפרסמים זאת באנונימיות. בין ההודעות שפורסמו: "*** התנשקה עם ***", "*** הומו", "*** שכבה עם כל השכבה" ועוד. מוקד 105 במטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת מודע לתופעה, מקבל פניות בנושא זה ופועל באופן ישיר מול חברת META על מנת להסיר את התכנים הפוגעניים (ואכן חלק לא מבוטל מהעמודים שדווחו כבר לא קיים). ברוב המקרים לא מדובר בעבירה פלילית, אם כי הפרסומים כוללים פגיעה בפרטיות, השפלה ופגיעתם קשה ביותר".
המלצות "המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת":
- הורים, שוחחו עם ילדיכם על התופעה, הסבירו להם מדוע התנהגות זו פסולה ופוגעת ובמקרים מסוימים אף עלולה להגיע לכדי עבירה פלילית. ודאו איתם שהם אינם שותפים לה והנחו אותם כיצד לפעול אם נפגעו ברשת.
- אנו ממליצים לכל מי שנפגע, לדווח מייד להורים, לצוות החינוכי, לתעד את הפגיעה באמצעות צילומי מסך ולפנות למוקד 105 הפועל 24/7.
- במקביל, חשוב לדווח לאפליקציה בה אירעה הפגיעה באופן ישיר על התוכן הפוגעני. חשוב לדעת, כי פנייה ישירה לאפליקציה מקצרת את התהליכים להסרת העמודים הפוגעניים, וככל שהאפליקציה מקבלת יותר דיווחים מפונים רבים יותר, כך העמוד הפוגעני יוסר מהר יותר.
- לשימושכם, תמצאו באתר המטה הלאומי 105 (105.GOV.IL) מדריך לדיווח ולהסרת תכנים פוגעניים באפליקציות וברשתות החברתיות https://www.gov.il/he/Departments/Guides/report_content_to_social_networks?chapterIndex=13
- זכרו, כי בכל מקרה של פגיעה בקטינים ברשת ניתן לדווח למוקד 105 24/7 בטלפון וגם באמצעות טופס מקוון בעברית ובערבית.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]