האם עידית סילמן תשים סוף לכמות האשפה המטורפת בנגב?
29.06.23 / 12:42
בביקור בפארק למחזור ולחינוך סביבתי דודאים בנגב, פגשה השרה להגנת הסביבה את בכירי הפארק, חברת ״נגב אקולוגיה״ והמועצה האזורית בני שמעון. מנכ״ל דודאים: ״המקום באתרי ההטמנה בנגב הולך ואוזל״
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, ערכה היום (רביעי) סיור בפארק למחזור וחינוך סביבתי דודאים בנגב. זאת, על רקע אתגרי הפסולת הקיימים במדינת ישראל, שמייצרת מדי שנה כ-6 מיליון טונות פסולת. דו״ח מבקר המדינה שהתפרסם בשנה שעברה, מצא כי 68% מהפסולת בישראל מוטמנת בנגב וכי יתרת הנפח באתרי ההטמנה תמוצה תוך שלוש עד ארבע שנים.
״המקום באתרי ההטמנה בנגב הולך ואוזל״, אמר מנכ״ל דודאים, ניר בר-דוד, לשרה להגנת הסביבה במסגרת דיון מקצועי שנערך במקום. במפגש השתתפו גם בכירי המשרד להגנת הסביבה בהובלת המנכ״ל גיא סמט וכן ראש המועצה האזורית בני שמעון, ניר זמיר ומנכ״ל נגב אקולוגיה, חגי טל, המפעילות יחד את פארק ״דודאים״.
במוקד הדיון בין השרה ואנשי ענף הטיפול בפסולת ניצבה סוגיית הקטנת שיעורי ההטמנה והגדלת שיעורי המחזור, על מנת להגיע ליעדי המשרד של 80% מחזור בישראל. בפארק ״דודאים״ פועל מפעל מיון מתקדם לחילוץ חומרי הגלם מהפסולת הביתית עבור מיחזור, אולם גם כיום רשויות מקומיות בוחרות להטמין פסולת במקום להעבירה למיון. אנשי ״דודאים״ הציגו בפני השרה את החשיבות של קביעת איסור על הטמנה ישירה של פסולת עירונית בישראל ועידוד הביקוש לחומר גלם ממוחזר. ראש מועצה אזורית בני שמעון, ניר זמיר, אמר: ״מפעל המיון נועד לצמצם את ההטמנה, אך רשויות מקומיות בוחרות להטמין כי זה זול יותר. לצערנו בתעשייה הישראלית הביקוש לחומר גלם ממוחזר נמוך. אנחנו בבני שמעון נמשיך לחתור למציאת הדרך להביא לשינוי משמעותי בתחום זה למען הנגב ואזרחי המדינה כולה״.
מנהלי ״דודאים״ הדגישו בפני השרה גם כי טיוטת תקנות טיפול בפסולת אורגנית שעומדות לדיון כעת ואוסרת להשתמש בישראל בקומפוסט שמקורו בפסולת עירונית, מרחיקה את ישראל מיעדי המחזור. במפגש הציג מנכ״ל נגב אקולוגיה, חגי טל, את פעילות החברה באתרי המחזור שלה ברחבי הארץ. במפגש סיכמו אנשי דודאים והמשרד להגנת הסביבה להמשיך ולדון בתקנות הנוגעות לדשן שמקורו בפסולת אורגנית. כמו כן, סיכמו הגורמים להמשיך ולדון בתוכניות הפיתוח העתידיות של מפעלי מחזור פסולת באזור.
במהלך הביקור סיירה סילמן במרכז המבקרים של ״דודאים״ העוסק בהסברה וחינוך סביבתי לקיימות ומודעות למחזור וטיפול בפסולת לקבוצות מרחבי הארץ. אחר כך, ביקרה השרה בתצפית החדשה שהוקמה על הר זבל משוקם במקום ומשקיפה על בירת הנגב ובמפעל המיון המתקדם.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, אמרה בדיון: ״מציאות הפסולת בישראל מורכבת ועל מנת להתמודד עם הנושא, יש צורך במדיניות מוסדרת, שאותה גיבשנו במשרד להגנת הסביבה. שוק המחזור בישראל הוא מאתגר ואנו נפעל לטפל בכך. לא נוכל לשנות את מה שקרה לפנינו, אבל אנו מבטיחים לשקול בכובד ראש את עמדות כלל הגורמים בשוק הטיפול בפסולת בישראל ולהוציא לפועל מדיניות שתהיה הטובה ביותר לאזרחי ישראל. מתקני קצה למיון פסולת הם הפתרון להפחתת ההטמנה ונמשיך לקדמם ברחבי הארץ״.
ניר בר-דוד, מנכ״ל דודאים, הוסיף: ״הטכנולוגיה כיום מאפשרת להפריד פסולת ביעילות, אך אין מה לעשות בישראל עם התוצרים. הביקוש הנמוך לחומרי גלם ממוחזרים בישראל גורר אחריו למטה את כל תחום המחזור. לא די בכוחות השוק החופשי, שכן מפעלים בישראל לא רוכשים חומר גלם ממוחזר. חייבים לעודד באמצעות פעולה רגולטורית את השימוש בחומרי גלם ממוחזרים על מנת שתהיה היתכנות כלכלית למיון הפסולת והוזלת עלויות הטיפול בפסולת עבור האזרחים״.
אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]