סערת הקבלה לאוניברסיטת בן גוריון "אתה עושה 3 שנים צבא, עושה פסיכומטרי, ואז בא מוסלמי ומקבל הכל"



בעקבות החלטת נשיאת האוניברסיטה על מסלול קבלה ללא מבחן פסיכומטרי לסטודנטים ערבים, הרשת הוצפה בתגובות זועמות "תשרת 3 שנים בצבא, ואז תוקעים לך סכין בגב"; "אני כבר בפסיכומטרי השלישי שלי נלחמת כדי להתקבל". נשיאת האוניברסיטה "בעיית חינוך קשה במגזר הבדואי, האוכלוסייה הבדואית היא מיוחדת וכך אנחנו צריכים להתייחס אליה".

בשבוע שעבר הודיעה נשיאת אוניברסיטת בן גוריון רבקה כרמי על מסלול קבלה מיוחד שלא מחייב בחינה פסיכומטרית אלא מתבסס על ציוני הבגרות בתיכון, אלא שאותו מסלול תקף לגבי סטודנטים ערבים ובדואים בלבד. אותה החלטה של נשיאת האוניברסיטה יצרה סערה, וגררה אלפי תגובות זועמות ברשתות החברתיות, הן מצד סטודנטים, והן מצד תושבים נוספים.

"תעשה שירות צבאי 3 שנים, מילואים, תעבוד כמו חמור שנים כדי לחסוך כסף ללימודים ולבסוף תוקעים לך סכין בגב" כתב אחד הגולשים. " 

גולש נוסף כתב "מתבייש במדינה שלי שנותנת לדבר כזה לקרות. למה מגיע להם הפריבילגיה הזו? הם תורמים משהו למדינה ? למה אני שירתתי שרות סדיר בצה"ל, משרת כל שנה 30 יום מילואים, מתנדב בזמני הפנוי למשטרת ישראל על מנת לתרום כמה שיותר למדינה, אז למה מגיע לערבים ללמוד בלי פסיכומטרי ולי שאני תורם כל כך הרבה לא מגיע ?"

בלב הסערה, הגיב גולש ממוצא ערבי וכתב "צריך למשוך את המגזר ללימודים אקדמיים. בסך הכל מדובר במסלול מיוחד לסטודנטים ולא כל אחד מתקבל רק אלה בעלי הציונים הגבוהים".

תיאור אפשרי של תמונה: אוניברסיטת בן גוריון בנגב. צילום: פלאש90
אוניברסיטת בן גוריון בנגב. צילום: פלאש90

-

"האוכלוסיה הבדואית היא מיוחדת וכך אנחנו צריכים להתייחס אליה"

נשיאת האוניברסיטת מנגד, לא נרתעת מהסערה. בריאיון הבוקר לתוכנית "בוקר טוב דרום" ברדיו דרום, התייחסה פרופ' רבקה כרמי לתחושה כי ההחלטה גורמת לאפליה בין יהודים לערבים "אין שום אפליה. כל אחד יכול להתקבל לאוניברסיטה ללא פסיכומטרי, אלא על סמך ציוני הבגרות. אנחנו סומכים על ציוני הבגרות. לעומת זאת, באוכלוסייה הבדואית, אנחנו צריכים לבחון את הסטודנטים. היום קל מאוד להיכנס לאוניברסיטה. לא למחלקות מאוד-מאוד נדרשות, כמו בית הספר לרפואה, שם הכללים הם אחרים. בסך הכל יש אוסף גדול מאוד של מקצועות שניתן ללמוד גם ללא מבחן פסיכומטרי. העובדה היא ש-40% מכלל הסטודנטים הם מבאר שבע והסביבה"

פרופ' כרמי התייחסה לבעיית החינוך הרחבה במגזר הבדואי, אותה לדבריה לא ניתן להשוות למערכת החינוך במגזר היהודי "בעיית החינוך במגזר הבדואי היא קשה מאוד. אי אפשר להשוות את תשתיות ההוראה של מה שמקבל בדואי בפזורה למה שמקבל ילד יהודי, גם אם הוא לא למד בבית הספר הכי מעולה באזור. לא מדובר רק בבעיית החינוך, אלא גם לשאלה לאן הסטודנטים האלה חוזרים. האוכלוסייה הבדואית היא מיוחדת וכך אנחנו צריכים להתייחס אליה. אנחנו לא צריכים שמאות סטודנטים יסתובבו בדהרייה או בחברון, ויחזרו אלינו עם כל מה שהם קולטים שם מסביב, צריך להסתכל על הנושא בעניין רחב".

לגבי מסלול הקבלה אמרה פרופ' כרמי "יש מסלולים רבים באוניברסיטה לקבלה ללא מבחן פסיכומטרי, הן ליהודים והן לערבים. התכנית הגדולה מתהדרת בכמות רבה של מחלקות, שבה סטודנטים מתקבלים רק על סמך ממוצע הבגרות שלהם. יש לנו בעיה גדולה עם ממוצעי הבגרות עם האוכלוסייה הבדואית. מצד אחד, אומרים שהציונים במגזר הערבי והבדואי אינם אמינים, מצד שני – רוצים שהם ישתמשו באותם מסלולים לקבלה למוסד"

פרופסור כרמי הרחיבה לגבי התוכנית, שלדבריה אינה מתבססת על ציוני בגרות בלבד: "התכנית המיוחדת היא אמנם מתבססת על בחינות, אבל לאחר מכן, אחרי שהסטודנטים מחולקים לרמות, הם צריכים לעבור מכינות, הגברות ותכניות שונות. הם לא באופן אוטומטי נכנסים לאוניברסיטה".

-

"אי אפשר לדבר על מסלולים מיוחדים עם פטור מפסיכומטרי מבלי להתחשב בעולים חדשים, בעלי רקע סוציואקונומי נמוך ומי ששירת שירות צבאי או לאומי"

נשיאת האוניברסיטה מותקפת גם מחזית הכנסת. ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) שיגר מכתב חריף לנשיאת האוניברסיטה פרופ' כרמי, בדרישה להוסיף למסלול מועמדים עולים חדשים, חיילים משוחררים או סטודנטים המגיעים מרקע סוציו אקונומי נמוך.

ח"כ פורר : "אבירי השוויון וזכויות האדם מפלים פעם אחר פעם אזרחים המשרתים ותורמים למדינת ישראל. האם דמו של אותו סטודנט ערבי המקבל הקלות סמוק יותר מדמם של העולים החדשים או של חיילים משוחררים או של כל סטודנט אחר המגיע מרקע סוציואקונומי נמוך ? – אי אפשר לדבר על מסלולים מיוחדים עם פטור מפסיכומטרי מבלי להתחשב בעולים חדשים, במי שמגיע ממצב סוציואקונומי נמוך או במי ששירת שירות צבאי או לאומי ונדרש לדחות את לימודיו במספר שנים בגלל השירות שלו."

במכתבו הלין ח"כ פורר כי "בכל שנה מנסים צעירים רבים להתקבל למוסדות להשכלה גבוהה כשחלקם מגיעים מרקע סוציו-אקונומי נמוך, חלקם עולים חדשים וחלקם חיילים בודדים כשהמבחן הפסיכומטרי מהווה עבורם חסם משמעותי לקבלה לאוניברסיטה. אני סבור שאכן יש מקום להקלות בקבלה לאוניברסיטה למגוון אוכלוסיות הסובלות מהטיה תרבותית או מקשיים אובייקטיביים. כך גם המצב לגבי משרתי שירות צבאי, לאומי או אזרחי , שמתחילים את דרכם האקדמאית שנים באיחור לעומת חבריהם הנמנעים מלשרת". פורר הוסיף כי "עצם העלאת הרעיון מעלה ריח חריף של חוסר שוויון ואפליה בתנאי הקבלה למוסד לימודים להשכלה גבוהה".

תיאור אפשרי של תמונה: פרופ' רבקה כרמי. צילום: פלאש90
פרופ' רבקה כרמי. צילום: פלאש90

-

עמדת האוניברסיטה להקלות בקבלה ללימודים עבור מועמדים מהמגזר הבדואי

"אוניברסיטת בן-גוריון בנגב יזמה כבר לפני 4 שנים תכנית מיוחדת וראשונה מסוגה בישראל, המאפשרת למועמדים לתואר ראשון להגיש מועמדות ואולי אף להתקבל לאוניברסיטת בן-גוריון ללא צורך במבחן פסיכומטרי. התכנית, "נתיב לאקדמיה", מאפשרת למועמדים להתקבל לכל מחלקות ותכניות הלימודים באוניברסיטה במסלול חלופי – כלומר גם ללא הבחינה הפסיכומטרית.

אוניברסיטת בן-גוריון הינה אוניברסיטת מחקר רב-תחומית ברמה בין-לאומית. במקביל לכך, היא חרטה על דגלה את חזון פיתוח הנגב וקידום מגוון המגזרים בחברה הישראלית לפעילות חברתית בתחומי הרווחה וההשכלה צמצום פערים לימודיים וקידום הנגישות להשכלה בכלל ולהשכלה גבוהה בפרט, סיוע בקליטת עלייה וסיוע לאוכלוסיות בשיקום ומעורבות בקהילה. יוזמה זו, כמו גם היוזמה להקל על תנאי הקבלה של מועמדים ללימודים באוניברסיטה, לרבות מהמגזר הבדואי, הינו חלק אינטגרלי מחזונה ותפיסת עולמה של האוניברסיטה.

יודגש, כי במסגרת תנאי הקבלה למסלול המיוחד למועמדים מהמגזר הבדואי שאינו מחייב בחינה פסיכומטרית, הם יידרשו להשתתף במסלולי הכנה והגברה. המסלול החדש כולל בחינת קבלה המבוססת על החומר הנלמד בבית הספר התיכון במגזר. בנוסף, תהיה קבלה ישירה למועמדים שעמדו בתנאי קבלה למצטיינים ביותר".






אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:ram@isnet.co.il 



 
 
x תמונה ללא תיאור
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה
נגישות