ראשית, התחשבו בקהל שלכם: 

טרם בחירת השולחן, כדאי לחשוב למה הוא ישמש: האם הוא יראה אור יום מחוץ לבית? אם כן, הקפידו לבחור שולחן עשוי חומרים עמידים לנזקי מזג אוויר, ולא עץ שעלול להתנפח או סוגי מתכת שעלולים לצבור חלודה. האם אתם מרבים לארח או נהנים יותר מארוחות אינטימיות בחיק המשפחה הקרובה? אם אתם מרבים לארח, יש לחשוב האם הקהל מורכב ברובו מילדים, מזקנים או בעלי מוגבלויות? במידה וכן, דאגו לבחור כזה בעל פינות שלא יהוו בעיות גישה, ובחרו כסאות צרים יותר לילדים או רחבים ונוחים יותר עבור מבוגרים ובעלי מוגבלויות.

השלב הבא כולל את אחת ההחלטות הראשונות והחשובות שרצוי לקבל, והיא באשר לצורתו של השולחן. הבחירה תהיה מושפעת לא רק מהעדפה אישית לצורה, אלא מפרמטרים כמו גודל החלל, מספר הסועדים ואילוצי גישה נוחה של הסועדים. האופציות הקיימות הן מלבני, ריבועי, עגול או אובאלי.

 

-

שולחן מלבני קלאסי – הבחירה הפופולרית:

שולחן מלבני, באופן טבעי, הוא הבחירה הפופולרית ביותר בגלל הפונקציונליות שהצורה מאפשרת. שולחן בצורה זו מאפשר "ליהנות משתי העולמות" כיוון שהוא מעניק נראות נקייה בשל קוויו המוגדרים, יחד עם נוחות עריכה והגשה למספר רב של סועדים.  

שולחן עגול – חיסכון במקום: 

אם השולחן המלבני הוא הבחירה הקלאסית, הרי השולחן העגול או האליפטי הוא הבחירה המתאימה ביותר עבור פינות אוכל קטנות. לא במקרה המגזינים המובילים לעיצוב בוחרים בשולחנות מעוגלים לעיצוב פינות אוכל קטנות ואינטימיות, שכן היעדר פינות מעניקים, מעבר לחיסכון במקום, גישה נוחה לכל הסועדים ליטול אוכל מקערות ההגשה אל צלחותיהם. עם זאת, שולחן מן הסוג הזה, לרוב יתאים לארוחה עד שישה סועדים. שולחן מעוגל גדול יותר יקשה על שיחה נעימה בין הסועדים ועל גישה נוחה לאוכל.

שמורת הזורע: שולחן פינת אוכל עינב. צילום: יחצ

-

ריבוע מושלם - לא רק למרובעים:

שולחן בצורת ריבוע היא הבחירה הנדירה ביותר בעיצוב פינות אוכל, על כן לא תראו מעצבים רבים משתמשים בו כאופציה להסעדה. עם זאת, בדומה לשולחן העגול, גם הריבוע הוא דוגמה מצוינת לעיצוב קטן ויפהפייה המשדר אינטימיות יחד עם מראה נקי שמשתלב עם קווי המתאר של החלל והם נראים הכי טוב בחדרים ארוכים וצרים כיוון שהם יוצרים פרופורציות נכונות עם השולחן. בדומה לשולחן העגול, גם האופציה הזאת מתאימה לשישה סועדים או פחות. אם תרצו לבחור בשולחן ריבועי גדול יותר, קחו בחשבון שהדבר יקשה על הגשה נוחה, כמו על שיחה זורמת בין הסועדים.   

לאחר בחירת צורת השולחן המתאימה ביותר לצרכים שלכם, זה הזמן להתרכז באווירה אותה מעוניינים לייצר, וזו מושפעת במידה רבה מאוד מהצבעים הנבחרים.

מה הצבע שלכם?

לצבעים, כאמור, ישנה השפעה ניכרת ביצירת האווירה הרצויה. בשביל ליצור סביבה חמה, אינטימית  ומשפחתית מומלץ לבחור פינת אוכל העשויה מחומרים חמים כמו עץ או פורניר. ליצירת חלל במראה מודרני יותר, מומלץ לשלב שולחן צבוע אפוקסי עם עדיפות לגימור מבריק, זאת בשל העובדה שתמיד אפשרי לחדש אותו במידה והוא מתבלה, ולצבוע אותו מחדש בקלות משחור לכל צבע שתרצו.

 

-

מידות טובות:

לאחר קביעת הסגנון והצבע של השולחן, זה הזמן למדידות. גודל פינת האוכל היא נגזרת ישירה של גודל החלל. כלומר, יש למדוד את החלל ובהתאם לכך לבחור בגודל השולחן הרצוי כאשר חשוב לקחת בחשבון מרווח מספיק למעבר ולהגשה ומרווח בין הסועדים. יחד עם זאת לנצל את המרחב למיקום שולחן גדול ומרשים ככל האפשר. גובה השולחן הסטנדרטי והמקובל הוא 75-80 ס"מ ורוחבו לכל הפחות 80 ס"מ. בנוגע למיקום השולחן ביחס לקירות, כלל הזהב הוא להשאיר מרחק של בין מטר ומטר ועשרים בין השולחן לקיר, על מנת לאפשר ישיבה וקימה נוחים לסועדים. 

באשר לכיסא, לנוחות מקסימאלית  מומלץ לבחור בכיסא רחב, כזה שיותיר לפחות 55 ס"מ מרווח מכיסא הסועד שלצדו, וכדאי שיהיה מרופד כולו, המושב והמשענת כאחד, בכדי לשמור על נראות יפה ועמידות לאורך זמן. הריפוד המומלץ הוא עור או סוגים שונים של בדי מיקרופייבר הקלים לניקוי ולתחזוקה. עם זאת, במידה ומארחים מספר רב של אורחים, עדיף לצמצם את השטח שיתפסו הכיסאות ולבחור דגמים צרים יותר שיאפשרו להגדיל את מספר מקומות ישיבה ככל הניתן.

 

-

פתיחות היא שם המשחק:

חשוב מאוד לשים לב לאופן פתיחתו של השולחן. בזמן סעודות בשגרה היומיומית השימוש בשולחן האוכל הוא בדרך כלל  בגודלו המקורי. אולם כשמארחים מתעורר הצורך להגדילו ולכן גם פרמטר זה צריך להילקח בחשבון וחשוב שפתיחתו תהיה ידידותית ונוחה. "פתיחת ספר" מומלצת ביותר שכן היא פרקטית ונוחה, ומכפילה את גודלו של השולחן במשיכה קלה מבלי להזיזו ממקומו. פתיחה נוספת שמומלצת היא "פתיחת צד", פתיחה ששומרת על מראה נקי וחלק של השולחן, שבה ההגדלות מתחברות לצדי השולחן, פותחים מגירות "נעלמות" בקצוות השולחן שעליהן מניחים את הפלטות. באופן כללי, "פתיחת האמצע" שבה פלטות שיושבות בתוך השולחן  היא הכי פחות מומלצת שכן מדובר בפתרון כבד ומסורבל שמותיר את השולחן מחורץ.

צורה, כסאות ותאורה

בדרך כלל, אנשים נוטים לבחור את הכיסאות, התאורה ואפילו את השטיח שימוקם תחת השולחן רק לאחר בחירת השולחן. אין זה רעיון חכם כלל, שכן זה עלול להוביל  להתפשרות מיותרת – לא מומלץ להיקלע למצב בו מכניסים הביתה שנדליר משעמם או כסאות שאינם נוחים רק מפני שהם מתאימים לשולחן החדש. מומלץ לנסות להתאים מראש את השולחן לכיסאות הנלווים, למידות השטיח ולאי אילו אביזרי עיצוב נוספים. חשבו על עיצוב פינת האוכל כעל משימה שיש לבצע באופן רציף, כאשר השולחן מהווה את המוקד העיצובי של החלל.